Er boring av energibrønn søknadspliktig?

Har du planer om å installere bergvarmepumpe i boligen din, må du også ha en energibrønn. Dybden på brønnen avhenger av energibehovet ditt, og basert på hvor du bor og hvor stort prosjektet ditt er, vil det i enkelte tilfeller være søknadspliktig å utføre boringen. 

Før du går i gang med å bore energibrønn på din eiendom må du og brønnborefirmaet som skal gjøre jobben for deg, kjenne til vann- og avløpsledninger i området og vite hvor du gjør av slam fra boringen for ikke å forurense.

Når er det søknadspliktig?

Det er i utgangspunktet ikke søknadspliktig å etablere energibrønn på din private eiendom, men hvis det innebærer vesentlig terrenginngrep eller konstruksjon av et anlegg, kan det bli søknadspliktig etter plan og bygningsloven § 20-1. Les mer om når du må søke, på regjeringens side.

Du er ansvarlig for at brønnen ikke kommer i konflikt med eksisterende eller planlagte vei- eller jernbanetunneler. Plan, bygg og eiendoms-avdelingen i kommunen din kan gi deg nærmere informasjon om hva reguleringsplan og kommuneplan sier om dette for din eiendom.

Reglene kan kunne variere fra kommune til kommune, eksempelvis er det i Oslo i de aller fleste tilfeller søknadspliktig ved boring av energibrønn. Unntaket gjelder boring av en til to brønner som skal tjene eneboliger, rekkehus eller mindre bygg. En brønnpark (utover en til to brønner) er å anse som søknadspliktig, som skal søkes om med ansvarlige foretak.

Dette må du vite når du skal etablere energibrønn

  • Du er ansvarlig for ikke å borre nærmere enn tillatt avstand fra offentlige vann- og avløpsledninger, tuneller, parkeringshus og eventuelt andre hindringer som er under tomten din. Ta kontakt med Kommunalteknisk avdeling i kommunen din for å avklare avstand til offentlige ledninger.
  • Du er selv ansvarlig for å ha kjennskap til eventuelle private vann- og avløpsledninger på eiendommen du skal borre på.
  • Du er ansvarlig for ikke å spre boreslam som forurenser.

Hva gjør du med vann og boreslam fra brønnboringen?

Det er flere mulige måter å håndtere vann og slam fra brønnboringen på:

  • Vann og slam kan infiltreres i grunnen på din egen eiendom. Det er ditt ansvar å påse at vann og boreslam ikke flyter inn på naboeiendommer eller renner ned i sluk eller vassdrag.
  • Brønnboreren bruker en container med lokk som samler opp all massen før det blir kjørt bort
  • Brønnborerfirmaet du har valgt kan søke kommunen om påslipp av renset borevann til kommunalt avløpsnett via søknad om påslipp av renset vann fra anleggsvirksomhet. Det vil ta fra to til fire uker fra du sender inn søknad til du får tillatelse fra kommunen.
  • Renset borevann kan slippes ut i vassdrag eller sjø. Borevann som slippes ut i vassdrag må være fritt for forurensning. Kravene kan variere fra sted til sted, her kan du eksempelvis lese mer om kravene hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus  som er myndighet for dette i sitt område.

LES MER: NIBEs bergvarmepumper reduserer energikostnadene med 80%