100 dager igjen med fossil oljefyring

Det var tilbake til 2012 at Stortinget første gang varslet at fossil olje- og parafinfyring ville bli forbudt. Fra 2020 vil det ikke lenger være tillatt å bruke fossil olje eller parafin til oppvarming av verken boliger eller bygg. Nå er det kun 100 dager igjen til forbudet inntreffer.

Varmer du i dag opp boligen med en oljefyr eller parafinkamin er du blant dem som rammes av forbudet som trer i kraft 1.januar 2020. Alternativene man har er mange, det handler først og fremst om hvordan man prioriterer. I denne artikkelen går vi gjennom de mest åpenbare alternativene for oljefyreiere.

Hva er forskjell på oljefyr og parafinovn/parafinkamin

Det er en del ulike begrep som gjør at man fort kan gå i surr på hvilket varmeanlegg man har. I hovedsak er det to varianter som rammes av forbudet, og det er disse to;

En parafinovn, også kalt både parafinkamin og oljekamin, er en ovn som typisk kun varmer et rom i boligen. Akkurat som en mindre vedovn. De finnes også som kombiovner som kan fyres med ved eller annet i tillegg til olje eller parafin. Det må betales feieavgift for alle ildsteder som er koblet til en pipe, dette gjelder også kaminer.

En oljefyr, også kalt fyrkjel, er den delen av et sentralt fyringsanlegg som forbrenner olje eller annet brensel. Denne er gjerne plassert i et eget rom i kjelleren. Den varmer hele eller deler av huset via et vannbårent system (radiatorer eller gulvvarme). Fyrkjeler fyres vanligvis med olje – disse kalles ofte oljefyr. Alle fyrkjeler som ikke er avviklet, er underlagt lokal forskrift som krever årlig service og feiing.

Hvilke alternativer finnes til oljefyr og parafinovn

Når det gjelder parafinovnen velger mange å bytte ut denne til en rentbrennende vedovn eller luft/luft-varmepumpe. Begge har relativt lav investeringskostnad. Fordelen med sistnevnte er at man får et varmeanlegg som drifter seg selv og krever minimalt med vedlikehold. I tillegg kan den levere kjøling. Dette er også den mest foretrukne løsningen. Dersom du i tillegg til fjerne parafinovnen, også skal renovere boligen eller bytte gulv, er det lurt å legge ned gulvvarmerør slik at du får mulighet til å sette inn en vannbåren varmepumpe på sikt. Å benytte gulvvarme til å varme opp boligen er nemlig også det mest ideelle for kroppen.

For oljefyreiere blir alternativene annerledes ettersom det er et vannbårent varmeanlegg i boligen som skal driftes. Den funksjonen kan ikke en vanlig vedovn eller luft/luft-pumpen erstatte.

De vanligste alternativene for oljefyreieren

Oppgradering til vannbåren varmepumpe

En vannbåren varmepumpe erstatter oljefyren og leverer samme gode varmekomfort i de aller fleste tilfeller. De vanligste alternativene er bergvarmepumpe og luft/vann-varmepumpe. Førstnevnte vil hente energien fra grunnvarmen som er stabilt året rundt, og vil ha en levetid på 20-30 år. Sistnevnte henter ut energi fra luften gjennom en utedel, noe som både fører til at den blir rimeligere da man slipper boring, men også at den har kortere levetid (15-20 år).

Konvertering til bioolje

Kan du beholde oljefyren selv om fossil fyringsolje og parafin blir forbudt som oppvarming i boliger? Ja, det kan du ved å konvertere til bioolje, men i mange tilfeller er dette en kortsiktig løsning. Hvor lenge en oljefyr holder, er vanskelig å vite. Det avhenger blant annet av hvor gammel den er og hvor godt den har vært vedlikeholdt. Om du konverterer, kan den kanskje vare i fem til ti år – men den kan også gå i stykker etter en uke. Du bør også sjekke tilstanden på oljetanken, spesielt hvis den er gravd ned. Da kan den være rusten, og du kan få kostbare lekkasjer. Kilde: Varmepumpeinfo.no.

Biofyringsolje betyr høyere energiutgifter

Det vil alltid koste en del tusen kroner å konvertere også til bioolje, og du ender med høyere månedlige energiutgifter. Biofyringsolje i boliger bør være generasjon 2, som koster opptil 40 % mer enn vanlig fyringsolje (i følge varmepumpeinfo.no). Du får ikke Enova-støtte til å konvertere kjelen til bioolje.

Erstatte oljefyren med elektrisk oppvarming

De som ikke er klare for en avgjørelse enda går gjerne over til elektrisk oppvarming. Oljefyren kan fint driftes av elektrisitet i stedet. Men, selv om det er en lettvint løsning vil strømregningen bli såpass høy at man får eller siden gjerne velger å annen løsning.

Driftskostnad vs investeringskostnad

De 3 nevnte alternativene er svært forskjellige hva gjelder investeringskostnad og driftskostnad. En vannbåren varmepumpe vil alltid være den største investeringen, men også stå for størst besparelse. Velger du å finansiere den gjennom boliglån, kan du likevel fortsatt spare penger fra dag 1 ettersom rentenivået fortsatt er lavt og besparelsen din vil være større enn lånekostnadene. Sørg alltid for at leverandøren din gjør en energiberegning slik at du vet hva du kan spare og årlig og hva nedbetalingstiden vil ligge på.

Vurderer du også å installere en varmepumpe?

[maxbutton id=”3″ ]