Hva skjer om du bryter oljefyringsforbudet etter 2020?

På lik linje med at oljefyrer som bruker fossil olje skal utfases fra 2020, gjelder dette også parafinovner og oljekaminer. Svært mange har allerede faset ut dette i boligen sin, men fortsatt gjenstår ca 100 000 oljefyrer og parafinovner rundt om i landet. Hva skjer om du bryter oljefyringsforbudet etter 2020?

Tirsdag 21.august holdt Miljødirektoratet et webinar om hva som blir kommunenes oppgave når de skal følge opp forbudet fra og med 1.januar 2020. Med kun ett år igjen til forbudet trer i kraft begynner nå kjørereglene å bli klare, noe som er veldig viktig for alle parter.

LAST NED GRATIS: Den ultimate oljefyrguiden for deg som vurderer varmepumpe 

Mange ulike tiltak før forbudet kommer

Stortinget varslet allerede i 2012 at de jobbet med et forbud mot oppvarming av boliger og varmtvann med fossil olje. På veien frem mot forbudet som kom i fjor, er det brukt flere virkemidler for å øke konverteringen fra fossilt til fornybar energi. Blant annet ble det innført en CO2-avgift som økte prisene på oljen, Enova har etablert ulike støtteordninger for oljefyreierne, samt at mange kommuner også har/har hatt egne støtteordninger.

Forbudet er med andre ord siste trinn på stigen blant på veien mot mer energieffektiv og miljøvennlig oppvarming i Norge. I følge Miljødirektoratet vil besparelsen i utslipp ligge på 340.000 CO2 per år som følge av forbudet.

Stadig færre boliger fyrer med olje

Siden 1990 har det vært en samlet reduksjon i utslipp av klimagasser fra oppvarming av boliger på 62,5%, og bare fra 2016 til 2017 var reduksjonen på hele 6,5%. Dette viser at det er fortsatt god takt i konverteringen fra fossile oppvarmingsanlegg til fornybare varmeanlegg.

Hvem har ansvaret for å følge forbudet?

Både eier og bruker har ansvar for at forbudet overholdes. Det er med andre du selv som må innrette deg etter lovverket. Dernest vil kommunen være den instansen som skal følge opp at ingen bryter forbudet. Først og fremst må de jobbe med god informasjon til dem det gjelder i forkant, slik at ingen havner i denne situasjonen.

Et av (de enkleste) tiltakene kommunene vil kunne gjøre er å innhente kundelister fra oljeselskaper, følge forurensningsloven § 49 . Da får de full oversikt over hvem som har aktive oljefyrer og parafinovner og kan snakke direkte med dem det gjelder. Kommunen er pliktet å bruke bestemmelsen med varsomhet ettersom de kan kreves uten hensyn til taushetsplikt.

Hva skjer om du bryter forbudet?

Men, hva skjer om feieren på et av sine rutinebesøk oppdager at noen bryter oljefyringsforbudet etter 2020, ved å bruke fossil olje til å varme opp bolig og varmtvann? Miljødirektoratet opplyser sin veiledning at kommunen både har mulighet til og er forpliktet til å be innbyggerne rette seg etter forbudet. Om ikke dette skjer vil kommunen i ytterste konsekvens kunne varsle tvangsmulkt. Tvangsmulkt er en plikt til å betale et pengebeløp ved overtredelse av loven eller plikter fastsatt med hjemmel i loven, i dette tilfelle forurensningsloven § 73.