Delte ut 29 millioner til støtte for fjerning av oljefyrer

Før i tiden var det vanlig å få besøk av oljebilen. Den store doningen dukket opp i nabolag over hele landet med jevne mellomrom, og kjørte fra hus til hus for å skjenke oljetankene. I dag er oljebilen et uvanlig skue. Salget av olje til private hjem har stupt, og snart blir det trolig helt slutt. Myndighetene har nemlig varslet et forbud mot fossil oppvarming fra 2020. Det er godt for både miljøet og de årlige oppvarmingskostnadene.

Spar tusenvis av kroner

I 2016 har 1.188 husstander i Norge fått til sammen 29 millioner kroner i pengestøtte fra Enova for å kvitte seg med oljefyren eller -kaminen og de tilhørende tankene. Støtten har de fått fordi de har byttet til en fornybar og miljøvennlig varmekilde.

Med det har de kuttet energiutgiftene drastisk. Energiverket AS har levert hundrevis av anlegg og har en mengde referansekunder som kan kontaktes ved forespørsel. I fjor vant vi klimaprisen fra Enova for blant annet å ha fjernet flest oljefyrer og våre kunder alene fikk flere millioner i støtte.

Oljefri på 1-2-3

Selv om mange er blitt oljefri, er det fortsatt mellom 60- og 80.000 husstander som bruker oljefyr, og rundt 75.000 som den dag i dag varmer huset med parafinkamin. For hver liter fyringsolje slipper disse ut 2,7 kilo CO2. Et årlig forbruk på 4.000 liter utgjør like store utslipp som 4-5 nyere personbiler gjør på et år.

Heldigvis er det enkelt å kvitte seg med oljefyren. Følg tre enkle steg, og jobben er gjort.

Første skritt på veien er å finne ut hvilken ny varmeløsning du ønsker. Du som har oljefyr bør gå for en løsning som utnytter radiatorene eller det vannbårne gulvsystemet du allerede har. Et alternativ er en væske-vann-varmepumpe, som enten bruker energien i jorda, berget eller sjøen til å varme huset. Luft-til-vann-varmepumpe eller solfangere er andre løsninger, som bruker henholdsvis uteluft eller solstråler for å varme vannet som går ut i boligen.

Energiverket leverer ca 60% bergvarmepumper og 40% luft til vann-varmepumper. Noen kombinerer også med solvarme.

Når jobben med fjerning og installering er gjort, er du nesten ved veis ende. Tredje steg er å melde fra til kommunen om at oljefyren er fjernet, og å registrere alle kvitteringer hos Enova. Du får penger tilbake, samtidig som hverdagen blir både mer behagelig og trygg.

[maxbutton id=”3″ ]