Enova med gladnyhet til hytteeiere

Tidligere har Enova sine støtteordninger kun vært forbeholdt helårsboliger, men i dag (på selveste Verdens Miljødag) informerer Enova at de snur. Dette er gode nyheter for nærmere 500.000 hytteeiere her til lands.

– Av de 465.000 fritidsboligene i Norge anslår vi at cirka 75 prosent er knyttet til strømnettet. Samtidig stiller stadig flere tilnærmet samme krav til komfort på hytta som hjemme. I typiske hytteområder kan det skape utfordringer for det lokale strømnettet som ikke er dimensjonert for dette, sier Gunnel Fottland som er utviklingssjef for energiforsyning og sluttbruk i Enova i en pressemelding.

Problemet er ikke det totale forbruket, men effekten

Enova gjør dette som et tiltak for å avlaste toppene i strømnettet. NVE har tidligere uttalt at det i utgangspunktet krever oppgraderinger på nettet for opptil 140 milliarder de neste årene, noe som vil gi økte strømpriser for alle. Dette tiltaket fra Enova kan være med å redusere opprustningsbehovet, som dermed vil komme oss alle til gode.

– Hovedutfordringen i hytteområdene er ikke den totale energibruken, men at mange bruker mye strøm samtidig. Når de kommer på hytta fredag ettermiddag, skal den varmes opp, kanskje setter de også på induksjonskomfyren for å lage seg middag, og el-bilen på lading. Om det lokale strømnettet ikke tåler belastningen, får vi strømbrudd, sier Fottland.

Fritidsboligene i Norge står i utgangspunktet for en forsvinnende liten del av det totale strømforbruket, i følge Magne Holstad som er seniorrådgiver i SSB. – Flere hytter og fritidshus har også fått innlagt strøm de siste årene. Selv om forbruket i denne kategorien er litt mer enn tre ganger så høyt som i 1993, utgjorde det bare 1,8 prosent av det totale nettoforbruket i 2016.

Støtte for 16 ulike tiltak blir tilgjengelige for fritidsboliger

Det opplyses at Enova vil tilby støtte for totalt 16 energitiltak til deg med fritidsbolig. Den mest populære anslås å være el-produksjon med hjelp av solceller, hvor du kan få opptil kr 28.500,- i støtte. El-produksjon betyr at du dekker noe av ditt eget behov for strøm med fornybare energikilder som sol eller vind. Strømmen du selv ikke bruker kan selges til nettselskapet når produksjonsanlegget er tilkoblet strømnettet gjennom en plusskundeavtale. Enova vil fortløpende komme med mer utfyllende informasjon om alle de ulike energitiltakene man vil få støtte for til fritidsboliger.

Støtte til varmepumpe for vannbåren varme

Det som virkelig vil varme mange fritidsboligeiere, er at man fremover også kan få støtte til varmepumpe for vannbåren varme. Ønsker man den virkelig god komfort også på hytta, men samtidig er bevisst på strømregningen, er vannbåren varme det beste valget. Nettopp at man ikke har fått støtte til dette tidligere, har gjort at mange hytteeiere vi har snakket med har valgt å utsette installering av varmepumpe. Derfor er det gledelig at man kan søke om støtte til dette også nå.

Oppretter egen støtte for akkumulatortanker

I tillegg til å gjøre eksisterende støttetiltak tilgjengelig for fritidsboliger, kommer også noen nye. En av de mest spennende er støtten til akkumulatortank. En akkumulatortank fungerer som en termos som lagrer overskuddsvarme. Når en varmekilde, som for eksempel en varmepumpe, produserer mer energi enn varmeanlegget bruker på en gang, kan overskuddsvarmen lagres i vannet i akkumulatortanken. Dette er spesielt gunstig nå som det etterhvert innføres effekt-tariff på strømmen, noe som kan sammenlignes med en rushtidsavgift. En konsekvens kan være at når det er toppforbruk av strøm i tidsrommet 7:00-9:00, vil det bli ekstra dyrt å bruke strøm. Men, med en akkumulatortank slipper du å produsere nytt varmtvann umiddelbart i den dyreste perioden.

En annen god nyhet er at alle nybygg vil kunne få støtte til vannbåren varme. Dette har tidligere kun vært tilgjengelig for de som rehabiliterer en eldre bolig.

Støtten får tilbakevirkende kraft

Det som er ekstra gledelig er at støtten får tilbakevirkende kraft med inntil 18 måneder, på lik linje med helårsboliger. Det betyr at dersom du har installert solceller, varmepumpe for vannbåren varme, akkumulatortank eller et av de andre tiltaket i løpet av det siste halvannet året, kan du også få støtte om du er rask med å søke. Det kan bli et gledelig tilskudd som gjør investeringen din enda bedre.

Kontakt oss for gratis og uforpliktende befaring av fritidsboligen din