Er man garantert varme fra energibrønnen?

Den kalde vinteren er her for alvor, og mange steder bikker gradestokken over -15grader. Ikke ser det ut til at de kalde dagene er over med det første heller. Da kan det være godt å være eier av en bergvarmepumpe som kan levere god varme, også på de kaldeste dagene. Men er man garantert varme fra energibrønnen?

God varme, også på de kaldeste dagene

En av de store fordelene med en bergvarmepumpe, er at den er mer driftssikker enn varmepumper som bruker uteluften til oppvarming. Der en luft-varmepumpe gjerne ikke klarer å skape nok varme på de kaldeste vinterdagene og man må ty til tilleggsvarme, kan man varme like godt hele året med en bergvarmepumpe.

Det er fordi at denne løsningen henter energi fra bergvarme, også kalt grunnvarme. Langt nede i bakken er det alltid plussgrader, og det kan man utnytte seg av. På grunn av at det er plussgrader hele året, vil man alltid kunne hente opp energi til å skape god innevarme. I prinsippet skal man altså være garantert varme fra energibrønnen.

Ytterst sjeldent med energibrønner som ikke fungerer

Med en bergvarmepumpe kan man spare 60-80% av energien som går til oppvarming av en bolig. Det kan derfor være en flott investering for fremtiden. Da er det bra at man sjelden hører om energibrønner som ikke fungerer i dag. Det finnes derimot noen få tilfeller hvor energibrønnen har sluttet å gi varme. Da er det som regel et resultat av at man har boret for grunn energibrønn. Altså kan et underdimensjonert varmepumpeanlegg føre til at du ikke lenger mottar varme fra energibrønnen.

Da det er disse tilfellene man vet om, er det også det som resten av denne artikkelen vil fokusere på.

For korte energibrønner – et feil utformet anlegg

Selv om grunnvarme er en naturlig ressurs som fornyer seg selv, kan man nemlig «gå tom for bergvarme». Man kan ikke overbelaste stedet man henter opp varme fra over lenger tid. Om et varmepumpeanlegg krever for mye varme fra et for lite område, vil ikke grunnvarmen oppstå raskt nok. Da kan man risikere at anlegget slutter å funke.

Det er vanlig at energibrønnene er boret mellom 80-300 meter ned i bakken. Hvor langt man må bore, avhenger av varmebehovet man har. Eier man et stort hus som er dårlig isolert, vil man trenge en dypere energibrønn enn hva man hadde hatt behov for med en liten leilighet. Problemet oppstår altså om man borer en for kort brønn, noe som fører til et overbelastet behov for varme fra en for liten del av bakken.

Viktig å få hjelp av en varmepumpeforhandler som vet hva han gjør

Når man skal vurdere å gå til innkjøp av en bergvarmepumpe, er det særdeles viktig å få hjelp av en forhandler med stor kunnskap. Ved å booke en befaring vil du få vurdert hvilket behov boligen din har, og få tilbud på et riktig dimensjonert varmeanlegg for din bolig.

Usikker på hvilken varmepumpe som passer for akkurat ditt behov?

[maxbutton id=”3″ ]