Hull i en nedgravd oljetank?

Har du hull i en nedgravd oljetank? Det er kun et knapt år igjen før oljefyringsforbudet trer i kraft. Til stor frustrasjon vil noen oppdage at det har vært lekkasje av olje på tomten, som følge av hull i sin nedgravde tank. En lekkasje kan føre til enorme erstatningskrav, og ja, det er ditt ansvar som oljefyreier.

Spørsmål om å bytte fra oljefyring? – Last ned vår oljefyringsguide

Oljefyreier ansvarlig ved hull i en nedgravd oljetank

Ved en lekkasje fra et hull i en nedgravd oljetank, kan én liter olje forurense så mye som 100 000 liter grunnvann. Mineralolje faller også under kategorien “særlig alvorlig forurensende stoffer i grunnvann“. Oljen kan også gjøre enorme skader på huset, og Vi i Villa advarer om at skadene på huset kan bli så store at man risikerer å måtte rive. Sprer lekkasjen seg over til naboens tomt, står du også økonomisk ansvarlig for dette.

Regningen for rensing av hage og grunnvann kan komme på flere hundretusener, og den er det du som blir sittende igjen med.  I de fleste tilfeller vil nemlig ikke forsikringen dekke annet enn skader på huset.

Fortsatt 270 000 nedgravde tanker

Det ble i fjor anslått at det ligger omtrent 270 000 oljetanker nedgravd i Norge. Mange av disse har ligget og rustet over flere tiår, noe som øker sjansen for ødeleggelse og lekkasje. Ikke alle huseiere er klar over at det ligger en nedgravd oljetank på tomten deres. Er du usikker eller ønsker å forsikre deg om dette, skal det gå ann å sjekke hos kommunen. Hver kommune skal ha oversikt over nedgravde tanker.

I utgangspunktet skal man fjerne oljetanken nå som forbudet trer i kraft, men om den er plassert slik at det er vanskelig å få den opp, kan man søke om å slippe. Likevel er man pliktig til å tømme og rense tanken og tilhørende rør, for å unngå fremtidige utslipp av olje. Det holder altså ikke å bare bytte til en annen oppvarmingsmetode for å innfri til oljefyringsforbudets krav.

Bidrar til å kutte klimagassutslipp

Oljefyringsforbudet vil være et viktig bidrag til å kutte deler av Norges klimagassutslipp. I 2016 stod oppvarming for så mye utslipp som 1,2 millioner tonn CO2. Det er altså mye å spare. At man skal tømme oljetankene for olje, bidrar altså også til å unngå en ødeleggede lekkasje i fremtiden. Dette kan hindre enorme skader på naturen.

Har du en oljetank og fremdeles lurer på diverse ting om forbudet, eller hvordan man fjerner tanken? Da kan du laste ned vår oljeguide.

[maxbutton id=”1″ ]