Hva er en solfanger?

Det blir stadig billigere å installere anlegg som utnytter solenergi, samtidig som strømprisene stiger for hvert år. Det har ført til at etterspørselen etter solenergianlegg øker over hele verden. Selv om solceller er desidert mest kjent blant nordmenn, er det for mange mer lønnsomt med solfangere. 

Når det kommer til å utvinne solenergi for privatpersoner, skiller man som oftest mellom solceller og solfangere. De går ut på mye av det samme, men bruker solenergien på ulike måter. Med solceller kan man selv produsere strøm og lagre eller selge overskuddet videre, noe som virker fristende for mange. En solfanger derimot varmer opp væske og kan brukes til vannbåren oppvarming, slik som tappevann eller gulvvarme. Selv om solfangere er mindre kjent blant nordmenn, kan de betraktelig kutte strømutgifter i hjem med vannbåren oppvarming.

Solfangere har høyere virkningsgrad enn solceller

De fleste har vel opplevd hvordan en iskald flaske brus blir varm etter å ha stått for lenge i solen. Det skjer fordi den energirike solen kan varme opp legemer eller væsker. Det kan virke mer fornuftig og lønnsomt å installere solceller enn solfangere, fordi solceller har et større bruksområde. Likevel stemmer ikke dette nødvendigvis. Faktisk er som regel en solfanger mer lønnsom for forbrukerne, kanskje særlig her i et land med stort behov for oppvarming.

At sola varmer opp vann er enklere og billigere enn å produsere strøm. Vanlige solfangere har en virkningsgrad på mellom 50-80%, mens solceller har en virkningsgrad på under 20%. Selv om de ikke lager strøm, kan en solfanger kutte behovet for elektrisitet til oppvarming av vann og bolig. Det er et særlig stort potensial for besparelser med solfangere her til lands, fordi omtrent 80% av alle strømkostnader i en vanlig bolig går med til oppvarming.

Illustrasjon: Kim Brantenberg Kilde: fornybar.no

Slik fanger en solfanger varme

Vanligvis utnyttes solenergien med aktiv hjelp av en solfanger som fører varmen inn i et lukket væskesystem. Solfangerne plasseres enten på et tak eller på vegger og inneholder absorbatorer (kollektorer). Disse er ofte laget av kobberrør og inneholder væske som sirkuleres rundt og blir varmet opp når sola har varmet opp metallet.

Energien i den oppvarmede væsken kan brukes til å forsyne et vannbårent varmeanlegg på flere måter: til romoppvarming, varmt tappevann eller begge. For å utnytte energien fra solfangerne trenger man en akkumulatortank som kan lagre varmtvann i løpet av døgnet. På den måten har du varme når du trenger det, ikke bare når solen skinner.

Ettersom en solfanger er så effektiv vil 4-5 kvadratmeter være nok til å dekke opptil 50% av boligens tappevannsbehov. 10-12 kvadratmeter vil dekke mellom 15-30% av det totale energibehovet for både oppvarming og varmt vann.

Kilde: fornybar.no

Enovastøtte

For å få flere forbrukere til å installere en solfanger, gir Enova støtte til de som bygger slike anlegg innenfor bestemte krav. De støtter anlegg med opp til 15 000 kroner. 10 000 kroner går til selve anlegget, og man kan også få 200 kroner per kvadratmeter installert panel, opp til 25 kvadratmeter.

For å få støtte, må installasjonen være utført av et registrert firma, og dokumentasjon av kostnader må være i samsvar med norske lover og forskrifter. Man kan heller ikke søke om støtte til et solfangeranlegg som er kjøpt for mer enn 18 måneder siden. Ved å kombinere solfangeranlegget med andre energitiltak, slik som vannbåren varme og/eller akkumulatortank, kan man få mer i støtte.

 

Interessert? Bestill en gratis befaring med oss

[maxbutton id=”3″ ]