Hva er passivhus, nullhus og plusshus?

Passivhus, plusshus og nullhus er tre ulike begreper for bygninger som er bygget for å senke utslippet av klimagasser. Plusshus er det optimale målet.

Det blir heldigvis satt større og større fokus på miljø- og klimabevaring rundt om i verden. Totalt sett er bygninger en av de største kildene til klimagassutslipp i Europa, og omtrent 40% av alt energiforbruk på verdensdelen går til bygninger. Det er altså et stort forbedringspotensial. Da blir konseptene rundt passivhus, nullutslippsbygg og plusshus viktig.

Passivhus har vesentlig lavere energibehov enn tradisjonelle bygninger

Begrepet passivhus kommer fra konseptet om å bruke passive tiltak for å redusere en bygnings energibehov betraktelig. Slike passive tiltak utgjør blant annet bedre varmeisolasjon, utnytting av solenergi og varmegjenvinning. Å installere en varmepumpe med vannbåren varme kan også bidra til å senke energibehovet betraktelig. Det er altså et hus som med spesielle konstruksjoner oppnår et lavere energibehov enn hva som er vanlig. Denne forskjellen utgjør som regel rundt 25% lavere energibehov.

Enn så lenge finnes det relativt få passivhus rundt i verden, men i prinsippet kan konseptet også omfatte andre og større bygninger slik som kontorbygg, skoler og sykehus. Den norske standarden for passivhus og lavenergihus omfatter temaer slik som varmetap, oppvarmingsbehov, energiforsyning og minstekrav til blant annet bygningskomponenter.

Nullutslippsbygg går i null

Nullhus, eller kanskje bedre kjent som nullutslippsbygg er en slags mellomting mellom plusshus og passivhus. Det er bygninger hvor det årlige netto energibehovet og utslippet av klimagasser tilsvarer null. Dette er beregnet over et helt år, så perioder med overskudd kan kompensere for underskudd. Bruken av energi er ikke nødvendigvis alltid på null, så derfor må nullhus også kompensere ved hjelp av egengenerering av energi ved hjelp av blant annet solceller.

Generelt er definisjonen på nullhus at bygget i løpet av sin levetid må produsere nok energi for å kompensere for alle utslipp både fra bygging og bruk av bygningen. Igjen kan energibehovet reduseres betraktelig ved hjelp av passive tiltak og ved god hjelp av en vannbåren varmepumpe.

Plusshus er det optimale målet for å kutte klimautslipp

Selv om passivhus og nullhus er viktige steg på veien mot å kutte klimagassutslipp fra bygninger, er plusshus det optimale målet. I stedet for å bare kutte energibehovet, eller å gå i null, vil et plusshus skape mer energi enn nødvendig. I løpet av sin levetid vil plusshuset produsere energi som dekker mer enn hele livsløpssyklusen til et bygg (produsering av materialer, bygging, drift og rivning av huset).

Solcellepanel i hjemmet

I tillegg til passive tiltak for å senke energibehovet, er et plusshus også avhengig av innretninger som benytter seg av gjenvinnbar energi. Det kan igjen være en varmepumpe som for eksempel benytter seg av bergvarme, eller solceller som del av bygningskonstruksjonen. Ved hjelp av sol, vind eller vannkraftsproduksjon kan bygningen i prinsippet bli et eget lite kraftverk. Energien som er til overs etter man har dekket oppvarming, varmtvann, belysning og annet elektrisk utstyr, kan selges videre.

Ved å etterhvert få et større antall passivhus, nullhus eller plusshus kan man altså kutte store klimautslipp fra både boliger og næringsbygg.

Vil du kutte energikostnader ved hjelp av varmepumpe eller sol? Våre eksperter hjelper deg med å finne riktig varmepumpe for din bolig.

Befaring