Hvordan skal oljefyringsforbudet følges opp?

Frem mot 1.januar 2020 vil titusenvis av oljefyreiere i Norge ha gjort et tiltak med oljefyren sin for å ikke rammes av oljefyringsforbudet. Etter dette vil det være forbudt å bruke fossil fyringsolje og parafin til oppvarming av boliger og næringsbygg i Norge. Men, hvordan skal oljefyringsforbudet følges opp?

Forbudet vil ikke bare omhandle oppvarming av rommene, men også av varmtvannet og ventilasjonsluften i bygningen. På regjeringens sider kan du lese hele forskriften om forbudet.

LAST NED: Gratis Oljefyrguide på 18 sider

Hvem skal følge opp forbudet?

Det er den som eier og bruker fyringsanlegget som er ansvarlig for å følge forskriften og dermed innrette seg etter forbudet. Mest sannsynlig er det kommunen som får ansvaret med å kontrollere at forbudet overholdes, i følge Oljefri sine kilder. For å få full oversikt over hvilke innbyggere som rammes av forbudet, kan kommunen få utlevert lister over hvem som har kjøpt fossil fyringsolje og parafin fra aktørene som omsetter disse produktene.

Kommunen vil kunne kreve inn gebyr fra boligeiere som ikke overholder bestemmelsene i forbudet. Etterhvert som det blir stadig færre som ikke har gjort noen tiltak, er det ventelig en nokså oversiktlig jobb å få kontroll over hvilke boligeiere det gjelder i den enkelte kommune. Hvor store gebyrene vil bli vil være opp til den enkelte kommune å bestemme.

Dobbel støtte for å fjerne oljefyren ut 2018

Som en ekstra gulrot for å bytte ut oljefyren med en langt mer energieffektiv og miljøvennlig varmekilde, ha Enova valgt å doble støtten for de som fjerne oljefyren i 2018. Dermed kan du ut dette året få 20.000,- i støtte, i tillegg til f.eks 30.000,- i støtte dersom du installerer bergvarmepumpe med energimåler. Vær dog oppmerksom på at du må ha gjennomført tiltaket i 2018 for å få dobbelt støtte, det holder ikke bare å ha påtenkt eller påbegynt.

Ønsker du mer informasjon? Kontakt oss her for gratis befaring