Forbudet mot fyringsolje og parafin trer i kraft 1.1.2020

Nå blir oljefyringsforbudet en realitet

Regjeringen innfører som ventet et omfattende forbud mot bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming av bygninger som trer i kraft 1.1.2020. Hensikten er å redusere klimagassutslippene. Forbudet vil gjelde både oppvarming av boliger, offentlige bygg og næringsbygg (yrkesbygg). Regjeringen sender i tillegg på høring et forslag om å forby bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming av driftsbygninger i landbruket og midlertidige bygninger som anleggsbrakker og liknende.

Nå er det på tide å ta grep

Daglig leder Richard Granskogli i Energiverket AS, som nylig vant klimapris fra Enova på bakgrunn av blant annet antall oljefyrer de har byttet ut med varmepumper det siste året, gleder seg over at oljefyringsforbudet nå blir en realitet. Men, påpeker samtidig baksiden for de som fortsatt venter med å gjøre grep. Nå som det er tre år til forbudet trer i kraft anslår Miljødirektoratet at mellom 60.000 og 80.000 fyrkjeler og 75.000 parafinkaminer fortsatt er i bruk. – Dessverre er det nå for kort tid igjen til forbudet inntreffer til at alle rekker få installert slike varmepumper. Med færre enn 1000 dager igjen til 2020 sier det seg selv at jo lenger man venter, jo trangere blir det i døra. Det vil ikke være nok installasjonskapasitet.

Så langt vi kjenner til, er dette første gang et land forbyr oljefyring til oppvarming i eksisterende bygg. Flere land har allerede lagt ned forbud mot å installere nye oljefyrer, slik Norge også har gjort i de nyeste byggtekniske forskriftene.

Geir ville ikke vente – varmer opp boligen med solfanger og varmepumpe

Geir Engdahl underviser i energiløsninger på videregående skole. Faglig interesse og miljøbevissthet gjorde avgjørelsen om å gå over til bergvarme og solfangere enkelt. Han og familien kjøpte et oppussingsprosjekt i september i fjor, med oljefyr og radiatorer. Som realist og lærer i videregående skole med energiløsninger som spesialfelt, visste han hva han ønsket. Og for ham var det uaktuelt å vente med tiltak frem mot 2020.

Nå kombineres solfangere med bergvarmepumpen. Solfangerne varmer opp vannet i huset, så slår varmepumpen inn om det ikke er nok sol. Bare før påske viste temperaturen på vannet oppvarmet av solfangeren 78 grader, som jo er mer enn nok, og høyere enn hva varmepumpen er stilt inn til å gi. Selv bare med litt sol så varmes vannet opp av solfangerne.

Kontakt oss i dag for gratis befaring