Rekordsalg av varmepumper etter varmt år og høye strømpriser

Stadig flere nordmenn velger varmepumpe til oppvarming av hjemmet. 2018 ble et rekordår, med over 100 000 solgte varmepumper. En rekordvarm sommer utgjorde en viktig faktor.

1 million varmepumper i Norge

2018 gav de fleste nordmenn en rekordvarm sommer som varte lenger enn vanlig. Mange nordmenn fikk nok av varmen i løpet av sommeren, og valgte å installere en varmepumpe for å kjøle ned huset under den ekstreme varmen vi hadde i fjor. Det førte til at det ble satt rekord i antall solgte varmepumper i løpet av året, med over 100 000 solgte over hele landet.

– Det var i løpet av sommeren at salget skjøt fart – mange kjøpte varmepumpe for å kjøle ned huset eller leiligheten i sommervarmen, som bare varte. Det ble satt ny rekord for tredje kvartal, og ny rekord igjen for fjerde kvartal, forteller Rolf Iver Mytting Hagemoen, som er sjef for Norsk Varmepumpeforening.

Vi passerte samtidig over 1 million varmepumper i drift i Norge så langt. Man ser allerede antydning til stor etterspørsel etter varmepumper også i år, etter en kald førvinter i 2018. Kulde og høye strømpriser fører til at mange leter etter rimelige oppvarmingsalternativer.

Salget av varmepumpe påvirkes av strømprisene

Samtidig som kalde vinteren kan ha en direkte innvirkning på salget av varmepumper, bidrar som kjent kalde vintre til høyere strømpriser. Også landets strømpriser påvirker varmepumpesalget betraktelig. Tidligere år med mer moderate strømpriser, slik som fra 2012 til 2017, så ikke nordmenn på behovet for en varmepumpe som like stort. De årene opplevde man en dupp i varmepumpesalget. I motsetning kan man nå se at ekstrempriser på strøm, slik vi har hatt i vinter, bidrar til et forhøyet salg.

En annen faktor som kommer til å påvirke salget av varmepumper i 2019, er det faktum at oljefyringsforbudet trer i kraft om under ett år. Det fører til at mange vil bytte ut oljetanken med et annet alternativ før det blir ulovlig å fyre med fossil fyringsolje.

Tallene for konvertering til biokjel er stabilt lavt

Selv om man omtaler endringene i reglene angående fyring med olje som trer i kraft fra 2020 som et ojefyringsforbud, er det ikke all olje som blir ulovlig. Man kan fremdeles konvertere den gamle oljefyren til en biokjel og benytte seg av bioolje i stedet for fossil fyringsolje.

Dette er imidlertidig en løsning det ser ut som at nordmenn flest ser som et dårlig alternativ i lengden. Ifølge Enovas årsrapport for 2017, var det kun 46 som fikk innvilget støtte til konvertering til biokjel, fordelt over hele landet. I motsetning fikk godt over 3.000 nye varmepumpeeiere tilskuddsstøtte. Det tyder på at de fleste som gjennomfører et tiltak med oljefyren, ønsker lave, årlige energikostnader i stedet for konvertering til en varmekilde med enda høyere energikostnader enn med en vanlig oljefyr.

Vil du også ha lavere strømregninger?

[maxbutton id=”3″ ]