Røde Kors valgte grønn oppvarming

Over flere år hadde ledelsen i Nedre Eiker Røde Kors vurdert hva de skulle gjøre med oljefyren fra 1973. Selvom den leverte rikelig med komfort og varme, var den både dyr i drift og ikke spesielt miljøvennlig.

Rett før sommeren 2019 landet den frivillige organisasjonen, med foreningsleder Rune Skjolden i spissen, på at de ville erstatte oljefyren med en vannbåren varmepumpe. I tillegg fikk de installert solfangere på taket som genererer gratis varmtvann gjennom året.

Investeringskostnad vs driftskostnader

Som nevnt var det oljefyren som gjennom en årrekke hadde sørget for å forsyne bygget med både varme og varmtvann. Oppvarmet vann gikk fra oljefyren til radiatorer i både forsamlingslokale og verksted/garasje, i tillegg til å forsyne utleie-enheten i bygget med varmt tappevann.

I perioden fra oktober og frem til påske gikk det med anslagsvis 5.000 liter olje, hvilket også innebar et stort innhugg i driftsbudsjettet. I perioden ellers på året er det strøm som har blitt benyttet som energikilde.

– Når vi skulle velge en erstatter for oljefyren var alternativene våre enten å gå over til strøm eller vannbåren varmepumpe. En varmeløsning basert på strøm ville vært det rimeligste alternativet å installere, mens en varmepumpe vil være langt rimeligere i drift og dermed tjene seg inn over noen år. Til slutt falt valget vårt på en 16 kW NIBE 2040 luft/vann-varmepumpe, tilkoblet Varmesentralen på 500L som sørger for lagring av varmtvann til boligvarme og produksjon av varmt tappevann. Energien kommer fra både varmepumpen, solfangerne og strøm.

– Vi er opptatt av miljøet og det spilte også inn på valget vårt av løsning, med denne varmepumpen som basert på kortreist og fornybar energi.

Gratis varmtvann fra sola

I tillegg til luft/vann-varmepumpen valgte Skjolden og de andre i styret å installere solfangere på taket. Solfangere ser i stor grad ut som solceller, men i stedet for å produsere strøm inneholder de rør med væske som varmes av sola. – Selvom området vårt her i Mjøndalen kalles “sol-løs” på grunn av fraværet av sol mot slutten av året, så vi mulighetene i utnytte det store taket vårt, sier Skjolden. Ettersom Varmesentralen har en solspiral tilpasset solfangere, krevdes det ikke stort annet utstyr enn solfangere og rør som forbinder tanken med solpanelene.

På taket står to sørvendte solfangere på 5,5 kvm som generer store mengder gratis varmtvann til oppvarming av bygg og tappevann gjennom året.

Selv på en relativt grå dag godt ut i november klarer solfangerne å levere 40 grader inn på tanken. Ettersom de inneholder glykolholdig væske tåler de temperaturer ned mot 30 minusgrader, samtidig som de kan oppnå en temperatur på rett i overkant av 200 plussgrader. Væsken sirkulerer mellom tanken og fangerne i en lukket krets og varme opp et volum på 450L, det samme volumet som man henter ut varme til både radiatorer og tappevann.

Godt fornøyde med valg av varmeløsning

Avslutningsvis legger Skjolden til at dette er en investering som de vet vil gagne lokalforeningen godt på sikt. -Vi er meget fornøyde med anlegget så langt, men vet også at vi ikke ser de virkelige resultatene før det har gått minst et år.