Siste år med lovlig oljefyring og økonomisk støtte

2019 er siste året du som oljefyreier får støtte til fjerning av oljefyr og oljetank. Allerede er støtten kuttet, og om under et år blir det ulovlig å bruke mineralolje, fossil fyringsolje og parafin til oppvarming. 

Vi er noen dager inn i 2019, og det betyr at det er under ett år igjen før oljefyringsforbudet trer i kraft. Det betyr at du som fremdeles fyrer med en oljetank virkelig må begynne å tenke på alternativ oppvarming for å innfri til kravene før forbudet trår i kraft.

Her kommer en oppsummering av hvem oljefyringsforbudet gjelder, hvordan det vil følges opp og hva du bør gjøre før forbudet trår i kraft.

Gjelder alle boliger og næringsbygg

Oljefyringsforbudet ble fastsatt i 2018, og vil tre i kraft fra 1.januar 2020. Fra og med denne datoen vil det altså bli straffbart for boliger og næringsbygg å bruke mineralolje, fossil fyringsolje eller parafin til oppvarming. Dette gjelder ikke bare oppvarming av rom, men også av varmtvann og ventilasjonsluft.

Det finnes riktignok noen unntak. I fritidsboliger, hytter og fyrstasjoner utenfor strømnettet vil det fremdeles være lovlig med fossil fyringsolje og parafin. Det samme gjelder for industribygninger. Driftsbygninger i landbruk og sykehus får en forlenget frist på å fullføre tiltakene. Kommunen kan også i noen tilfeller gi dispensasjon.

Hvordan vil forbudet følges opp?

Det er du som oljefyreier som er ansvarlig for at forskriftene blir fulgt, og dermed innrette deg etter forbudet. Det betyr at både bytte til annen oppvarming, rens og fjerning av oljefyren er enhver oljefyreiers ansvar. Det er mange som lurer på hvordan staten skal følge opp forbudet de har fastsatt. Mest sannsynlig blir det kommunen som får ansvaret for å kontrollere at ingen bryter forbudet.

For å sjekke opp i dette vil kommunen kunne få utlevert lister over kjøpere av fossil fyringsolje eller parafin fra aktører som selger dette. Slik vil kommunen få oversikt over hvilke innbyggere som kan rammes av forbudet. Ved brudd vil kommunen kunne kreve inn et gebyr. Prisen på gebyret vil det trolig være opp til hver enkelt kommune å bestemme.

Naturlig nok vil det bli lettere for kommunen å følge med på hvem som bryter forbudet etterhvert som det blir færre som ikke følger vedtaket.

Hva bør jeg gjøre før 2020?

For å sikre at du har gjort de nødvendige tiltakene for å unngå å bli rammet av oljefyringsforbudet, bør du sette deg inn i hva forbudet innebærer. På regjeringens nettsider kan du lese hele forskriften om oljefyringsforbudet. Du bør også sette deg inn i hvilke alternativer du har, samt hvilken økonomisk støtte du har rett til å søke om. Enova støtter en rekke private tiltak, men disse fordelene varer ikke evig.

Blant annet halverte Enova støtten for rens og fjerning av oljetanker fra 20 000 til 10 000 ved årsskiftet 2018-2019. Det betyr at du ikke lenger får like mye økonomisk hjelp til å bytte oppvarmingsmetode, som det du ville gjort i fjor. 1.januar 2020 når forbudet trår i kraft, fjernes den økonomiske støtten til dette helt.

[maxbutton id=”1″ ]