– Valgte solfangere og Varmesentralen for fremtiden

Ekteparet Henrik og Belinda Andersen pusset opp en eldre bolig i Svinndal, og har nå et hus som er tilpasset fremtiden

Da ekteparet Henrik og Belinda Andersen kjøpte et eldre hus ved Svinndal i Østfold, hadde de en stor oppussingsjobb foran seg. De var tidlig klare på at de ville ha vannbåren varme med gulvvarme, men kjente ikke til hvilke løsninger som var mulige.

Les om ekteparet og deres varmeløsning i lokalavisene (bak betalingsmur): Halden Arbeiderblad, Fredrikstad Blad, Moss Avis, Sarpsborg Arbeiderblad,

Valgte løsning som er klar for fremtiden

Energiverket AS leverte en spennende løsning som kombinerer solfangere med en NIBE luft/vann-varmepumpe, solceller og den nye Varmesentralen.

– Det er gøy å se hvordan strømforbruket vårt har gått ned, og selv med 25 kuldegrader i januar har vi hatt god varme og godt med varmtvann for hele familien, forteller Henrik.

– Vi har også koblet opp systemet til en app som gjør at vi kan overvåke og se hvordan forbruket utvikler seg. Varmesentralen har vært utrolig effektiv og vi gleder ogg til de lave strømregningene vi får nå i forhold til det vi har vært vant med fra tidligere, avslutter han.

Produserer gratis oppvarming selv

En solfanger fungerer i praksis som et lite drivhus der varm luft inne i fangeren varmer opp rørene hvor solvæske sirkulerer ned til Varmesentralen i en lukket krets. Solfangerne er svært effektive, faktisk 3-5 ganger mer effektive enn solceller. Med 4-5 kvm solfangere kan du redusere energikostnadene for tappevann med rundt 50%. Forskjellen på solfangerpanelet og solcellepanelet er at fangerne varmer opp vann til tappevann eller boligvarme, mens solcellene generer strøm som kan brukes til de fleste formål som krever elektrisitet. Det er likevel greit å være klar over at 70-80% av energikostnadene kommer fra oppvarming av bolig og tappevann.

Solfangerne på 5,2 kvm og solcelleanlegget på 8 kvm gir ekteparet Andersen gratis oppvarming og elektrisitet hver gang sola skinner. Solfangerne leverer varme til Varmesentralen på 500L og vil alltid gå som en førsteprioritet fremfor luft/vann-varmepumpen. På den måten vil varmepumpa få mindre slitasje og driftstimer, hvilket gir lengre levetid. Høysesongen for solfangerne er i perioden mars til oktober, men hver gang sola er fremme (og uavhengig av temperatur) genereres gratis energi som man nyter godt av.

Solfangere (til høyre) og solceller på taket i kombinasjon med Varmesentralen og NIBE luft/vann-varmepumpe i teknisk rom

 

Vil du lese mer om solfangere?
[maxbutton id=”6″ ]